مهاباد، بهشت گمشده ایران
مهاباد، بهشت گمشده ایران
مهاباد از لحاظ تاریخی قدمت زیادی دارد. این شهر در دوران صفویه و قاجاریه برای استراحت و مکان تفریحی شاهان مورد استفاده قرار میگرفته است. مهاباد هم اکنون یکی از شهرهای استان آذربایجان غربی در شمال غرب ایران است. این شهر در منابع تاریخی از دوره صفویه به بعد به عنوان یکی از شهرهای مهم در تحولات شمال غرب ایران مورد توجه بوده است. در شهر مهاباد بناهای تاریخی متعددی وجود دارد، ازجمله مهم ترین این بناها، مسجد جامع مهاباد میباشد که به ثبت ملی نیز رسیده است. هجده گنبد خشتی و شبستانی با هجده ستون سنگی و حجره های اطراف آن این مسجد را متمایز میکند.مهاباد، بهشت گمشده ایران بهترین مکان برای کسب آرامش و استفاده از طبیعت بکر و بیکران خداوند است.
ویژگی های مهاباد، بهشت گمشده ایران
این بنا به لحاظ ویژگی های معماری و تزیینات آجرکاری بسیار حایز اهمیت است به نحوی که از معدود بناهای دوره صفویه در شمال غرب کشور است که هم اکنون نیز دارای ساختار منسجمی است، به عنوان یک شهر تاریخی و فرهنگی، مهاباد دارای صنایع دستی سنتی متنوعی است. صنایع هنری همچون قالیبافی،حصیربافی، منبتکاری وسفالگری از جمله هنرهای معروف این منطقه هستند. همچنین این شهر دارای غذاهای خوراکی های خوشمزهای مانند قرهقوروت است که می توان ازآن به عنوان سوغاتی هم استفاده کرد.از نظر جاذبههای طبیعی، مهاباد مناظر بکر و دیدنی زیادی دارد، مانند روستاهای زیبایی چون سهولان، چشمه کانی گراوان،دریاچه سد مهاباد که همین ها کافی است تا به یکی از مقاصد دیدنی و جذاب برای گردشگری در ایران تبدیل شود.کردهای این منطقه فرهنگی متنوع و متمایز را حفظ کردهاند. زبان، پوشش محلی، سنتهای مردمی ارزشهای اجتماعی را نسل به نسل انتقال داده است.
گویش ها در مهاباد
با توجه به نزدیکی مهاباد به منطقه آذربایجان، مردم این منطقه به زبان تورکی نیز صحبت می کنند که بر تنوع فرهنگی و زبانی این منطقه افزوده است. زبان مهابادی یکی از گویشهای زبان کردی است این گویش به طور خاص و لهجه مکری در استان آذربایجان غربی و اطراف شهرهای مهاباد و بوکان صحبت میشود و این گویش با کردی سورانی، که در منطقه سردشت و سنندج و نواحی اطراف آن در استان کردستان و غرب ایران رایج است، تفاوت دارد. هر دو گویش مهابادی و سورانی به عنوان بخشی از زبان کردی شناخته میشوند و اشتراکاتی در میان آنها وجود دارد. گویش مهابادی دارای ساختارهای لغوی و ویژگیهای صوتی خاص خود است . این نوع گویش با ایجاد تمایز تنها عامل حفظ تنوع زبانی در منطقه است.
هنر و صنایع دستی در مهاباد مانند اغلب نقاط ایران، جزو مهمی از میراث فرهنگی این شهر است. فرشبافی وگلیمبافی به عنوان یکی از هنرهای اصیل و مشهور این منطقه به شمار می آیند. جشنوارهها و مراسم محلی، یک فرصت خوب برای ابراز هنر، موسیقی، لباس و غذاهای محلی و زیبایی های این منطقه هستند. این رویدادها در تقویت هویت بومی نقش اساسی دارند. و همه اینها نشاندهنده غنای فرهنگی و تاریخی این منطقه است.
دیدگاهتان را بنویسید