چرا صلح برای همه؟
حمید حشمدار – مدیرعامل مرکز گفتمان صلح برای همه
«چرا صلح برای همه؟» حتی بسیاری از اندیشمندان و صاحبان خرد در مواجه ی نخست با این عبارت دچار سوالات بسیاری می شوند. صلح برای همه! آری! اگر صلح و آرامش را برای «همه» نخواهی، تحقق آن از آنجه که هست، دورتر می شود.
و پرسش دیگر، اینکه براستی چه راهکاری می تواند به تحقق صلح پایدار برای همه ی انسان ها و موجودات این کره ی خاکی مقبول افتد و همچنین موثر باشد؟
بنده به عنوان یکی از هزاران فعال و دغدغه مند در زمینه صلح، فکر می کنم هیچ راهکاری اثرگذارتر از افزایش تعداد (کمی و کیفی) و قدرت صلح جویانه به معنای سرمایه ی اجتماعی نیست.
هرگاه سرمایه ی اجتماعی صلح طلب افزایش یابد، رادیکال ها نیز برای ماندگاری جبراً می بایست تا زمانی که کاهش سرمایه صلح طلبان رخ دهد دست از خشونت برداشته و به گفتگو و دیپلماسی روی آورند.
این اصل کلی البته با مشتی دیوانه ممکن است زیر سوال رود، اما شمار اندک افرادی که از عقل معاش و انتفاع بی بهره اند محدود و همچنین ناقض قاعده ی دموکراتیک غلبه ی اکثریت نیست.
سوالی دیگر، آیا صلح امکان تحقق جامع دارد؟ و فعالیت های اینچنینی بیهودگی نیست؟
در پاسخ باید گفت: مگر زیستن را بی نهایت بودن و لذت است که هر روز را شب و شب را روز می کنیم.
اگر نظر اندیشمندان علم طبابت را بپذیریم که بیشتر وزن انسان را آب تشکیل داده است، بنابراین ایستایی و عدم تلاش، آن هم بسوی بهترین اندیشه ها قطعا نتیجه ای جزء لجن زار نخواهد داشت.
حال اندیشه صلح در انتظار یاران خویش است. در چنین چارچوبی و در زمانی که جهان و بخصوص منطقه ما بیش از هر زمان دیگری نیازمند صلح و تقویت آرا و ادبیات آن است، بر آن شده ایم با یاری اساتید، پژوهشگران و دانشجویان صلح جو و … نشریه ای را در قالب یک ماهنامه منتشر کنیم. نشریه ای که بی شک با حضور افراد و اساتید صاحب فکر با دیدگاه های مختلف باعث تقویت و انسجام بیشتر آن می شود.
دیدگاهتان را بنویسید