زبان لری و جغرافیای زبان لری در ایران
زبان لری
زبان لری از مجموعه زبان های هند و اروپایی و شاخه زبان های ایرانی است. زبان شناسان قدیمی این زبان را گاه گویشی از زبان پهلوی یا پارسی میانه در نظر گرفته اند. اما در بررسی های زبان شناسی نوین، با توجه به قرابت و شباهت های خاص این زبان، لری را به عنوان یکی از زبان های اصلی زیر شاخه زبان کردی دسته بندی کرده اند.
استاد دهخدا، در لغت نامه خود نه تنها از منظر زبانی که قومی-نژادی نیز لرها را یکی از گروه های اصلی کردی معرفی می کند: گروهی از کردها در کوه های میان اصفهان و خوزستان و این نواحی بدیشان شناخته آید و بلاد لر خوانند و هم لرستان و لر گویند. دکتر پرویز ناتل خانلری نیز گویش های لری و بختیاری را نزدیک به زبان کردی و از خویشاوندان این زبان معرفی می کند؛ در کوهستان بختیاری و قسمتی از مغرب استان فارس ایل های بختیاری و ممسنی و بویراحمدی به گویش هایی سخن می گویند که با کردی خویشاوندی دارد. اما پروفسور کمال فواد پژوهشگر و زبان شناس کرد معتقد است که زبان لری خود زبانی مستقل است، هرچند قرابت های زیادی با زبان های کردی و فارسی دارد.
جغرافیای زبان لری در ایران
زبان لری در بین جمعیت نسبتا بزرگی از مردمان یکجانشین و کوچ رو در مناطق غرب و جنوب فلات مرکزی ایران مورد تکلم قرار می گیرد، در بخش های لرنشین استان لرستان، همدان (نهاوند، تویسرکان، ملایر)، جنوب و شرق ایلام و همچنین کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، بخشهایی از استان های خوزستان، بوشهر، فارس و اصفهان این زبان گویشور دارد.
گویش های مختلف زبان لری را می توان به ممسنی، بختیاری، بالاگریوه، بویراحمد، کهگیلویه و ممسنی، ثلاثی، کومزاری، اچمی، سلیورزی، هورموزی یا خورموجی تقسیم نمود.
این گویش ها با تفاوت های خاص از هم سخن می گویند، مثلا گویشوران لری میانه زاگرس به جنوب و نزدیکی های خلیج فارس قرابت زبانی آنها با فارسی افزایش یافته و بالعکس هرچه به مرکز و شمال زاگرس و مناطق کردنشین غرب نزدیک میشوند بویژه گویشوران لر خرم آبادی، میزان اشتراکات واژه ای، شباهت های واجی آنها با زبان کردی به شکل محسوسی ملموس می گردد. از شاعران این زبان می توان به ملازلفعلی بختیاری و داراب اسفر اشاره نمود.
دیدگاهتان را بنویسید