پساتوسعه گرائی مدلی برای هم زیستی مسالمت آمیز اقوام در ایران

Post Date: خرداد 27, 1398

پساتوسعه گرائی مدلی برای هم زیستی مسالمت آمیز اقوام در ایران

لقمان قنبری – دانشجوی دکترای علوم سیاسی

در سال­هاي اخير تحقيقات گسترده­اي در زمینه هویت اقوام و مسئله هم زیستی آنها در چارچوب سرزمین ایران صورت پذيرفته است. نوشته پيش رو درصدد به دست دادن تحليلي بنیادین از رابطه عقلانیت (دانش) توسعه رسمی در ج.ا.ایران و مسئله هویت خواهی قومی در چارچوب خوانش پساتوسعه­گرایانه (Post-development) از مسئله هویت و توسعه است. فرضیه محوری این است که دلیل عمده سیاسی شدن هویت خواهی قومی در ایران به ماهیت متناقض دانش یا عقلانیت توسعه رسمی در ج.ا.ایران بر می گردد.

پساتوسعه­گرایان عقلانیت توسعه مدرنیستی را به واسطه اتکاء بر متدلوژي پوزیتیویسم و پذیرش نوعی عام­گرایی و فتیشیسم/ شی انگاری روش شناختی و نگاه جوهری (Essential) در تحلیل  انواع هویت- هویت قومی-  مورد نقد و نکوهش قرار می دهند. پساتوسعه­گرایان با بهره­گیری از رویکرد جامعه شناسی تاریخی، خودبنیادی دانش مدرن توسعه را به چالش می طلبند و به نقش سوژه­های هویتی – نقش گروهای قومی و دانش محلی- در امر توسعه و سیاستگذاری ملی  به ویژه در جوامع کثیرالمله تاکید دارند. جامعه ایران نیز از آنجا که جامعه­ای چندقومی و چندزبانی، با فرهنگی تاریخی و تنوع زیست فرهنگی – هویتی و شیوه معیشتی متفاوتی با جوامع دیگر است همواره و هم اکنون در سیاستگذاری توسعه ملی و هویت ملی با چالش هویت قومی رودررو بوده است.

امروزه با بررسي كليه استراتژی­های مبتنی بر دانش توسعه رسمی در ج.ا.ایران می توان همان نقدهای را که پساتوسعه­گراها به دانش توسعه مدرنیستی داشتند بر دانش یا عقلانیت توسعه رسمی در ایران هم وارد دانست با این تفاوت که دانش توسعه رسمی در ج.ا.ایران در درون خود، با وصف درجاتی از مشابهت با دانش توسعه غربی، دچار نوعی از پارادوکس ذاتی است و درست همین مسئله بر پروبلماتیک شدن (پیچیده شدن) هویت قومی در ایران برای سالها دامن زده است. بحران ذاتی در دانش توسعه بدین معنی است که عقلانیت توسعه رسمی به لحاظ هستی شناسی دچار بحران و ناهمسوئی با هم است و به لحاظ معرفتی ایدئولوژیک است و به لحاظ روشی پوزیتویستی است. به علاوه هنوز تعریف حقیقت توسعه بر عهده گفتمان سیاسی است و فن‌سالاران مجری آن هستند. بنابراین عقلانیت توسعه به رغم شعار بومی­گرایی (پیشرفت ایرانی – اسلامی) هنوز با وجوه عقلانیت رهایی‌بخش و توسعه به مثابه هویت مورد نظر پساتوسعه­گراها فرسنگ­ها فاصله دارد.

اما این دانش توسعه رسمی که از درون فاقد انسجام معرفتی و روش و هستی شناختی است بی تردید در حوزه هویتی  منجر به تک گویی هویتی (باختین) و تداوم نگاه تک انگاری به هویت (امارتیاسن)، فقدان عقلانیت مفاهمه­ای (هابرماس) می شود. نمی‌توان انکار کرد که حاکمیت آنتولوژی مونولوژیکال (Monological) و یکتاگرایی (توحید مذهبی) حاکم بر توسعه رسمی استعداد و آمادگی  بیش‌تری برای رشد تک انگاری هویتی و به تبع نادیده انگاشتن  هویت قومی  و سیاسی شدن هویت قومی  دارد و مسیر را برای  همزیستی مسالمت آمیز اقوم و رسیدن به اجماع ملی و هویت ملی مشکل خواهد کرد. به همین خاطر است که مدل توسعه رسمی فعلی از نگاه  اقلیت­های قومی به معنی به زیر سلطه در آورند آنها معنی می شود و دقیقا به همین دلیل است که هنوز واکنش­های هویتی در مناطق  قومی و گرایش­های گریز از مرکز را در ایران شاهد هستیم.

بنابراین از منظر خوانش پساتوسعه­گرا عقلانیت توسعه رسمی / شیعی  مبتنی بر ذات گرایی در هویت، حذف تفاوت­ها و تمایزها و به لحاظ روش شناسی مبتنی بر پوزیتیویسم است و به لحاظ ارزشی ظرفیت های عمل نشده چندی را همچنان در پیش روی خود دارد. بنابراین اهمیت و موضوعیت مدل پساتوسعه­گرایانه برای غلبه بر پروبلماتیک هویت قومی و توسعه ملی در ایران به این مسئله بر می گردد که رهیافت پساتوسعه­گرایی توسعه با ارائه بینش و ساز و کاری جدید برای توسعه، تا حدود زیادی نسبت به مدل­های پیشین توسعه در ایران، قرابت نزدیکی با منطق زیست ایرانی و بافت فرهنگی اجتماعی ایران دارد.

در نتیجه در چارچوب پساتوسعه­ گرایی ما به جای آنکه اساس مدیریت جوامع را بر جدا کردن هویت­­ها از یکدیگر و نپذیرفتن «تفاوت» به عنوان عامل جداکننده بگذاریم، باید به مدیریت بر اساس تکثر فکر کنیم و «تفاوت» را یک  غنای فرهنگی به حساب بیاوریم که می تواند به ما در مسئله همزیستی قومی کمک کند.  از منظر تبارشناسی باید گفت توسعه به یک گفتمان جناحی تبدیل شده است که پشت این گفتمان منافع گروهی بر منافع ملی  غلبه دارد. از این رو ما در چارچوب پساتوسعه گرایی برای رسیدن به جامعه مطلوب و همزیستی همه اقوام در درجه اول به توسعه ای نیازمند هستیم که بر بنیادهای معرفت بومی و واقعیت­های جامعه ایرانی مبتنی باشد امری که می تواند در تسریع برداشتن گامهای توسعه عملکرد بهتری از قبل بدنبال داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *